Sen avnavling

Väldigt klokt och viktigt tips som jag hittade inne hos Sophie, flerbarnsmamman

”Sen avnavling  kan tyvärr tolkas olika. Vissa bm anser att 30-sekunder -1 minut är sen avnavling . Bättre skriva att man vill att navelsträngen ska få pulsera färdigt, vilket kan ta mellan ca 3 minuter och en halvtimme. Man kan även be dem vänta med avnavlingen till moderkakan kommit ut, så slipper man bli störd med att någon är där och kollar om det har pulserat färdigt. Det  finns en annan risk. Om man inte klargör att navelsträngen ska KLAMPAS sent (när den slutat pulsera) , så kan det hända att  det hamnar en peang där på direkten, och när det sedan  gått det antal minuter som man har begärt kommer saxen fram.

Det här inlägget från tråden Har de lyssnat när ni velat ha sen avnavling? kommer med ett viktigt råd:

”Enligt min barnmorska så har dem som ”standard” på NÄL (i trollhättan om det finns flera) att vänta 5 minuter med avnavling. DOCK sa hon att man ändå ska skriva i sitt förlossningsbrev att man önskar sen klampning, då det och avnavling inte är samma sak. Dem kan klampa direkt men vänta med avnavlingen i 5 minuter, och då är ju hela processen onödig. Man ska också skriva ifall man önskar att dem vänta med klampning+avnavling tills navelsträngel slutat pulsera. (det är ju inte säkert att den gjort det på 5 minuter!) Hoppas att det gav dig lite svar.”

 

Ett annat tips är att säga  till att pappan (eller man själv)  både vill klampa och klippa. Då är man lite mer på den säkra sidan.”

 

 

Jag själv har aldrig blivit informerad om detta, och inte vetat om, men denna förlossning kommer jag definitivt att kräva sen avnavling..

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



RSS 2.0